Scandinavisch getinte lunches

Helaas heb ik het niet gered. Niet dat er te weinig klanten waren maar omdat mijn aanloopkosten in het begin te hoog waren. Ik had de aanloop budget onderschat.

2 jaar lukte het mij om mijn neus boven het water te houden maar toen de warenautoriteit mij dwong om mijn 50 jaar oude keukenvloer te vervangen lukte het niet meer.

Ik wil iedereen bedanken voor alles, ik heb van deze tijd genoten .

Dus ”tusen tack och hejdå!”

Smørrebrød voorbeelden                            Een paar links

Tijdens mijn jaren in café Krom verbaasde het mij hoeveel liefde Nederlanders voor Zweden koesterde.

Er waren natuurlijk ook misverstanden (Zweeds wittebrood, ijsberen en blondines) maar vooral bewondering en nieuwsgierigheid.

Dagelijks kreeg ik vragen of moest ik iets over Zweden of Zweeds eten vertellen.

Op een gegeven moment kwamen er nieuwe jonge eigenaren bij café Krom. Ik besefte dat als ik bleef, ik waarschijnlijk tot mijn pensioen zou blijven (ik had daar wel een goed gevoel voor), maar als ik weer iets voor mij zelf wou doen was dit het moment.

Ik haakte dus aan bij mijn “verbazing van de liefde van mijn geboorteland” en besloot een soort reclamebord voor Zweden en Zweedse producten te worden door ergens in Amsterdam een Zweeds café / lunchroom / broodjeszaak / winkel te openen.

Een plek waar ik kon laten zien wat Zweden te bieden had.

Op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam vond ik, wat ik dacht, een perfecte locatie voor mijn experiment. Een Chinees / Surinaams / Indonesisch restaurant waar de eigenaren vanwege familieredenen wou verkopen.

Ik moest helaas meer aan de inrichting doen dan wat eerst de bedoeling was. Ik koos voor veel hout bij het inrichten.

Centraal stond een viereneenhalf meter hoge boekenkast met kookboeken uit de hele wereld. Her en der in de restaurant plaatse ik Zweedse filmposters en plaatjes van Zweedse kinderboekhelden.

Voor kinderen maakte ik een uitgebreide hoek met kinderfornuis, kinderpotten en kinderpannen. Alle kinderen kregen automatisch Zweedse pannenkoeken en vossenbessenlimonade.

De menukaart bestond uit boterhammen met puur Scandinavische producten zoals zalm, Zweedse haring, wild met eland en rendier.

In het begin was het even zoeken. De Zweedse keuken is heel rijk en ik kon makkelijk te veel hooi op mijn vork nemen.

Uiteindelijk bleek dat de meeste mensen voor de boterhammen met eigengemaakte Zweedse gehaktballetjes (anders dan bij IKEA), mijn gemarineerde zalm en mijn koekjes bij de koffie kwamen.

Mijn Smørrebrød-Smørrebrød (boterham met gemarineerd zalm), Zalm-club (clubsandwich van gerookte zalm en garnalen), Sillamacka (twee soorten haring met ei en aardappelen) of Ulla van IKEA (eigengemaakte Zweedse gehaktballen op bietensalade) werden snel hits.

Vrij snel kreeg ik aandacht van tijdschriften en kranten. Ik moest Zweeds koken op radio en televisie.

Gestaag steeg de omzet en ik kreeg een groot kring klanten die regelmatig terug kwamen. De commentaren op internet zweeg er niet om, mensen waren zeer onder de indruk en tevreden.

Soms fungeerde ik zelfs als adviesbureau voor mensen die op vakantie naar Zweden of naar Zweden verhuizen wou.

Na twee jaar dacht ik dat ik ruimte kon vinden om iemand erbij te halen voor een paar uur per week. Vrijdag, zaterdag, zondag en maandag kon ik het niet meer aan in mijn eentje.

Net voor kerst kreeg ik bezoek van de warenautoriteiten.

Zij vertelde mij dat ze heel lang, acht jaar voor dat ik in de locatie zat, bezig waren om de eigenaren van het pand te dwingen een nieuwe keuken te bouwen.

Ik had mij in het begin geprobeerd te laten informeren over de keuken en de informatie ik kreeg was niet alarmerend.

Dat ik niet wist van de warenautoriteiten was geen wonder, dit soort informaties zijn vertrouwelijk en de huurbaas is niet verplicht om het aan een eventuele verhuurder te melden.

Binnen drie maanden moest er iets gebeuren of ik zou boetes van duizenden euro krijgen.

Mijn huurbaas deed alsof er niets aan de hand was en ik stond met mijn handen in mijn haren.

Ik kon niet verder en de huurbaas was niet eerlijk geweest. Ik moest sluiten.

Med näsa för smörgåsar